Antropologia feminista, també.

L’habitus de classe et prepara, afortunadament, per aquesta pràctica tant recurrent com indignant que considera inexistent la teva vida fins que et veuen els ulls que compten, els que expliquen la seva història com si fos LA història. A mi m’ha passat sovint. També en el marc del feminisme, del feminisme acadèmic.

Aquesta noia, d’on ha sortit? Somric mentre provo de recordar quantes vegades he vist la mateixa expressió als ulls de qui em veu per primera vegada. Si no tens padrines, o has malmès les relacions que et podien conferir una certa genealogia de l’origen -de l’origen acadèmic, s’entén-, sempre basada en el geni de qui et “descobreix” i no ens els teus mèrits, el moment crucial es viu i es veu com una mena de revelació. On t’amagaves, noia? Si ja no ets una noia, la sorpresa i la sospita venen plegades. Tant se val que tinguis 60 anys, que en portis més de 30 de professió i dedicació acadèmica a la docència i a la recerca, que hagis creat un camp d’especialització abans inexistent al teu petit o gran país, que hagis dirigit amb èxit un munt de projectes i tesis doctorals; que tinguis una mica de nom internacional, que no hagis d’enviar textos per a ser avaluats perquè amb prou feines arribes a complir amb els que et demanen…Tu, qui ets? D’on has sortit? A la selecta militància feminista acadèmica de la generació anterior a la meva m’hi he trobat força vegades al llarg dels anys.

Però a mi em passa amb el feminisme com amb la consciència de classe: no recordo no haver-ne tingut. Oriento els meus temes de recerca cap a les relacions entre desigualtat i diversitat i no hi ha ni un sol estudi que hagi fet que no incorpori una perspectiva de gènere, com tantes altres investigadores que no per això es consideraran expertes. I aquí es crea la paradoxa: les que investiguem empíricament sobre com incideixen els fenòmens en noies i nois de manera diferencial sovint considerem les nostres recerques com si fossin d’un rang inferior a les que no aporten dades sobre la realitat. El resultat és que costa tenir presents les aportacions a la igualtat entre dones i homes a la pròpia carrera acadèmica i que, salvant totes les distàncies possibles, afecta també les imprescindibles aportacions de les antropòlogues sense les quals la teoria feminista no tindria la base empírica que te i que recentment hem volgut rescatar i homenatjar la Marina Pibernat i jo mateixa (webinar Las antropólogas derriban mitos y tópicos, aviat per consulta al web feministes.cat).

Com que aquest curs que acaba m’han preguntat moltes vegades no només d’on he sortit sino quin és el meu “currículum feminista”, aquí van algunes dades de coses fetes que no són del meu àmbit principal de treball. Es tracta d’algunes investigacions i algunes iniciatives institucionals sobre gènere que he fet, a banda d’un bon nombre de tesis doctorals que he dirigit en la mateixa línia i de les publicacions que han sorgit de totes aquestes activitats.

  1. En l’àmbit de la recerca:

Educación, aculturación y género. Reflexiones desde la investigación en el nuevo contexto multicultural de Cataluña, finançat per l’Informe CIIMU sobre infancia i immigració a Catalunya, 2001.

Experiencias y trayectorias de éxito académico de gitanas y gitanos en España, finançat per Instituto de la Mujer i publicat a la col·lecció Mujeres en la Educación. Des de 2002.

Alumnas, trabajadoras y madres: trayectorias de chicas y mujeres de la inmigración, de minorías y de clase obrera, finançat per l’Institut Català de les Dones, amb publicació al volum col·lectiu Avanzando hacia la igualdad. Des de 2007.

Nuevos desafíos para la inclusión social y la equidad de género en la educación superior, projecte MISEAL (España y América Latina, finançat pel programa ALFA III de la Unió Europea. Vicerectorat d’Estudiants i Cooperaicó i Observatori per la Igualtat, UAB. Des de 2012.

Effective Gender Equality in Research and in Academia, projecte EGERA, finançat pel 7è programa marc de la Unió Europea. Vicerectorat d’Estudiants i Cooperació i Observatori per la Igualtat, UAB. Des de 2013.

Migraciones y espacios transnacionales de educación: construcción de la identidad de las niñas y parentalidad en las familias marroquíes, paquistaníes y senegambianas, projecte I+D finançat pel MINECO, SGR consolidat EMIGRA-CER Migracions, UAB. Des de 2017.

2. En l’àmbit de la transferència social, acabem de guanyar un projecte de la Convocatòria Fons de Solidaritat de la UAB Covid 19, de la Fundació Autònoma Solidària:

Suport legal a dones migrants en casos de violència, cooperació entre EMIGRA-CER Migracions i Departament d’Antropologia Social i Cultural, UAB, i PROBENS, Associació per a l’Estudi i Promoció del Benestar Social. Des de 2021.

-Col·laboració amb l’entitat Europa Sense Murs en diversos projectes, dels que destaca el projecte SORELA en l’àmbit de gènere, immigració i integració social

3. En l’àmbit de política acadèmica, destaco el Minor en Estudis de Gènere de la UAB, proposat, dissenyat i implementat des del meu Vicedeganat de Relacions Institucionals de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, incorporat a la reforma dels plans d’estudis de 2008, i premi Joan Lluís Vives al Mèrit a la Docència 2019.

4. Per acabar aquest resum, en l’àmbit de la docència destacaria el disseny i la impartició del mòdul sobre polítiques d’igualtat de gènere al Seminari d’Aplicacions de l’Antropologia a les Polítiques Públiques, i del mòdul sobre gènere i educació a la matèria d’Etnografia Escolar, de 4t del Grau d’Antropologia Social i Cultural.

Amb més o menys encert, doncs, quan m’animo a publicar a la premsa des de la meva condició de feminista, i a participar més activament en el moviment a partir de 2019, no acabo de néixer. Convé reflexionar sobre el fet que les jerarquies i els pedigrís es reprodueixin amb tanta precisió en un àmbit de pensament i acció que es proposa desemmascarar-les i superar-les. També convé, es clar, que ens reivindiquem des d’una antropologia feminista del segle XXI, un instrument imprescindible per desmuntar i destapar els propòsits de l’agenda queer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s