Fer honor al 8 de març

Bon dia i bon dia de la Dona Treballadora.

Avui és un bon dia per Fer un Cop de Llançadora, el primer d’aquest blog que fa més d’un any que ronda sense decidir-se.

Avui es diran moltes ximpleries i tothom dirà la seva “a favor” d’algun eslògan feminista o que ho sembli. Ja n’he llegit algunes de bon matí. Llegeixo frases lapidàries i reivindicacions que no fan tremolar ningú perquè fa temps que les tenim recollides a la llei. Tot semblen passetes de puça al costat de grans lluites com el sufragi i la jornada de vuit hores, que tantes dones no poden gaudir, i encara que el sufragi i els drets laborals els pugui conculcar la Troika. Fa por i fa mandra haver-se d’enfrontar contínuament a la subalternitat. Hi ha tants feminismes que sembla que no tinguem un nucli per a avançar en el pensament i l’acció política col·lectiva.

Escolto companys que han assumit com a màxim “que també hi hagi una companya” si pot ser ornamental, quan s’han de mostrar cap enfora, sempre que només sigui radicalment activa en els temes que semblen “de dones”. I algunes polítiques es queixaran de les agressions que pateixen, mentre elles agredeixen amb les seves polítiques i pràctiques a les dones que depenen justament d’aquestes polítiques per tenir una vida mínimament digna. Seguim, homes i dones, en un món d’hegemonia masculina redefinida pel capitalisme, cada dia, a cada hora.

Em sap greu que fem el joc al patriarcat amb conceptes com micro-masclismes, no perquè no responguin a una realitat, sinó perquè s’apliquen al masclisme obvi i en majúscules, rebaixant-lo. Per exemple veient Mick Jagger com un tio potent -alguns diuen que fins i tot sexy- cantant rock dalt d’un escenari als 70 però la seva filla de 50 es defineix com una “senyora gran”. El concepte mateix d’igualtat està tenyit d’una visió del món errònia si no transgredeix el model masculí com a norma, per exemple a l’apropiar-se de la veu pública de les dones emprant el femení col·lectiu i impedint que les dones, quan fem servir la nostra veu, aspirem a representar la humanitat sencera.

Si volem realment estar a l’alçada de la lluita que ens ha dut fins aquí, assaltem el poder i transformem aquest estat de coses i de pensament que fa tant de temps que sabem com opera. Això vol dir trencar relacions amb els sistemes de castes i els apartheids -tots aquells que tenen lleis on les dones no són éssers humans amb tots els drets-, quan ha convingut s’ha fet. Però també vol dir identificar i transformar totes les fronteres que exclouen les dones des de la diferència. Al meu entorn més immediat, amb igual salari per igual treball i ben privilegiat si el comparem amb el de les meves àvies i la meva mare, les dones joves doctorandes en edat reproductiva òptima no tenen cap tracte administratiu específic sobre la seva situació acadèmica a l’hora de tenir fills mentre fan una tesi, revelant la insensibilitat social i institucional envers la doble contribució social que algunes escullen fer, com a dones, a la societat. Les dones tenen molts menys trams de recerca que els homes perquè arrosseguen aquesta manca de reconeixement a la seva dedicació a les tasques de cura. Algunes universitats hi estan posant remei per evitar que se’n vagin les científiques més preparades i compromeses, fartes de la carrera d’obstacles continua i un dia a dia en la competició acadèmica que faria riure si no fos que fa plorar, a tots els nivells de l’escala i sense entendre de sectors acadèmics ni de categories laborals. Però ni es transforma la institució ni els joves aprenents deixen de corregir les professores i les companyes amb més freqüència i en qualsevol sentit.

Treballem incansablement per desmuntar les noves disfresses del patriarcat. Fem-nos hereves i hereus del privilegi i l’obligació de seguir debatent i actuant. El feminisme no és una lluita secundària ni molt menys un dia d’eslògans. Demostrem, dones i homes, que ‪#‎SomFeministes‬ cada dia, a cada hora.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s